вівторок, 25 квітня 2017 р.


25 квітня 2017 року на базі Градизької гімназії імені Героя України О.Білаша Глобинської районної ради Полтавської області відбулася Всеукраїнська науково-практична конференція «Біографічні документи в освіті: теорія і практика».

На конференції обговорювалися такі питання: визначення та класифікації документів в освіті; історія розвитку біографічної документації у вітчизняній освіті; використання біографічних документів суб’єктів освіти в навчально-виховному процесі; вітчизняний і зарубіжний досвід використання біографічних документів в управлінні навчальним закладом; біографічні документи в роботі шкільного психолога; методи роботи з біографічними документами у пошуково-дослідницькій діяльності.
Учасників конференції приймав Глобинський край, уродженцями якого є багато знаменитих та яскраво обдарованих особистостей.
Відкрив конференцію Клепко Сергій Федорович, доктор філософських наук, доцент, проректор із наукової роботи Полтавського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти ім. М. В. Остроградського, який визначив актуальність досліджуваної проблеми для загальної середньої та післядипломної освіти.
Учасників конференції вітав Кулик Сергій Григорович, начальник відділу освіти, сім’ї та молоді Глобинської районної державної адміністрації Полтавської області.
Салімон Алла Петрівна, директор Градизької гімназії імені Героя України О. Білаша, представила біографію навчального закладу. Педагоги закладу презентували власний досвід роботи з біографічними документами у школі в доповідях: використання біографічних документів у навчально-виховному процесі гімназії (Оністрат Ольга Вікторівна, заступник директора з науково-методичної роботи); шкільний музей як зв'язок минулого й сьогодення: досвід роботи з біографічними документами (Ковалевська Людмила Вікторівна, учитель історії); біографічні документи в роботі шкільного психолога (Матвієнко Валентина Іванівна, практичний психолог).
Ілюстрацією діяльності школи став фрагмент чудового заходу«Він музику й поезію однаково любив», присвяченого життю і творчості відомого українського композитора О. Білаша, чиє ім’я носить школа. Під час заходу лунали пісні композитора у виконанні учнів школи, всього педагогічного колективу гімназії та учасників конференції.
У музейному комплексіГрадизької гімназії імені Героя України О. Білаша, що складається з історико-краєзнавчого музею (завідувачкаКовалевська Людмила Вікторівна), літературно-меморіального музею Олександра Білаша (завідувачкаІванова Тетяна Олександрівна), музею Слави (завідувач Курило Микола Олексійович) та музею «Історія Градизька від заплав Дніпра до Кременчуцького водосховища» (завідувач Черніков Ігор Анатолійович), проведено оглядові екскурсії .
Участь у конференції взяв розробник концепції життєтворчості особистості, автор низки фундаментальних праць із цієї проблеми Єрмаков Іван Гнатович, кандидат історичних наук, методист центру інноваційного розвитку і методичної роботи управління освіти та інноваційного розвитку Печерської районної в м. Києві держадміністрації. Тема його виступу – «Освітнє краєзнавство і життєва практика учнів середньої школи».
Співакова Інна Борисівна, директор Кловського ліцею № 77 Печерського району м. Києва, заслужений учитель України, та Начкебія Ніна Андріївна, учитель англійської та французької мов ліцею, представили досвід роботи з біографічними документами у роботі шкільного музею польського педагога Януша Корчака.
До вирішення проблеми використання біографічних документів в освіті приєдналася делегація освітян Чорнобаївського району Черкаської області у складі: Бондар Марії Сергіївни, методиста районного методичного кабінету відділу освіти Чорнобаївської районної ради; Упир Лариси Михайлівни, директора Великобурімської ЗОШ І-ІІІ ст. Чорнобаївської районної ради Черкаської області;
Волошин Валентини Миколаївни, директора Кліщинського НВК «Дошкільний навчальний заклад – загальноосвітня школа І – ІІІ ступенів»; Семиліт Зої Федорівни, директора Крутьківського НВК.
Учасниками конференції стали знані освітяни-краєзнавці полтавського краю, зокрема:
Козюра Ігор Валерійович, д. н. з держ. управління, професор кафедри менеджменту Вищого навчального закладу Укоопспілки «Полтавський університет економіки і торгівлі, дослідник біографій земляків рідного краю;
Григор’єв Віталій Миколайович, член Національних Спілок журналістів і краєзнавців України, лауреат премій ім. Володимира Малика і Самійла Величка, автор 5 книг з історії Полтавщини.
Учасники конференції ухвалили рекомендації щодо дослідження та використання біографічних документів в освіті, отримали сертифікати та буклети про діяльність Градизької гімназії імені Героя України О.Білаша.
Всеукраїнська науково-практична конференція «Біографічні документи в освіті: теорія і практика» – шостий захід, проведений у рамкахсерії науково-методичних заходів ПОІППО «Освітнє краєзнавство і формування лідерської компетентності в сучасній школі», мета яких полягає в інтеграції зусиль провідних освітян-краєзнавців, науковців Полтавщини й усієї України в дослідженні проблеми формування лідерської компетентності в школі в контексті освітнього краєзнавства, зокрема засобами біографічних розвідок.


Автор      Л.В.Литвинюк

















Немає коментарів:

Дописати коментар