пʼятниця, 21 вересня 2018 р.

Хто не знає минулого, той не має майбутнього
    Ця фраза сьогодні надзвичайно актуальна.  Перед нами відкриваються маловідомі чи зовсім невідомі сторінки історії, повертаються із небуття імена людей, які зробили значний внесок у розвиток рідного краю, держави. Історія – це минуле, яке відійшло у вічність.  Враховуючи помилки, пізнаючи його, ми творимо майбутнє. Особливо глибоко усвідомлюються сторінки історії, западають у серце, коли вони пов’язані з людьми, які жили й творили на нашій малій Батьківщині, ходили знайомими з дитинства стежками. На прикладах життя та діяльності земляків учні Градизької гімназії імені Героя України Олександра Білаша знайомляться з історією рідного краю, вчаться любити й цінувати його.

 

       У навчальному закладі функціонує музейний комплекс, який складається з історико-краєзнавчого музею, літературно-меморіального музею Олександра Білаша, музею Слави та музею «Історія Градизька від заплав Дніпра до Кременчуцького водосховища». Вони дійсно стали осередком освіти й виховання, сприяють поглибленню відомостей про історію рідного краю, життєвого й творчого шляху земляків. У музеях працюють пошукові групи. У результаті їх роботи перед учнями відкривається  завіса минулого, по-новому усвідомлюється діяльність  земляків, їх роль та участь в історичних подіях. Часто трапляється, що саме через знайомство з долями людей школярі краще засвоюють відомості про певний період в житті країни. Чималий ужинок зібрано юними пошуковцями: матеріали з історичного та музичного краєзнавства, дослідження про природу нашого краю…Результати своїх досліджень школярі висвітлюють в наукових статтях, роботах у МАН, акціях. Роботою гімназистів зацікавилася   Національна спілка краєзнавців України.  І  20 вересня в гімназію завітали провідні краєзнавці України: Петренко І.М. – доктор історичних наук, професор, завідувач кафедри Полтавського університету економіки і торгівлі, секретар Полтавської організації Національної спілки краєзнавців України; Рекрут В.П. – кандидат історичних наук, референт голови Національної спілки краєзнавців України; Аліман М.В. – кандидат економічних наук, доцент, завідувач музею історії університету  Полтавського університету економіки і торгівлі; Григор’єв В.М. – краєзнавець, науковець, член Національної спілки краєзнавців та журналістів України. Серед гостей був і селищний голова Носа М.Ю., який щиро переймається всім, що відбувається в гімназії. Науковці презентували учням та вчителям свої дослідження, пов’язані з діяльністю нашого земляка-градижчанина Бориса Мартоса. Учені-краєзнавці тішилися, що шкільна молодь по зернинах збирає матеріал про історію рідного краю, захоплювалися музеями гімназії, де (за словами Рекрута В.П.) знаходяться такі експонати, яких не мають навіть провідні музеї України.
    Науковці привезли в гімназію чимало книг, які стануть у пригоді як учителям, так і юним дослідникам, і вручили директору Салімон А.П. грамоту Національної спілки краєзнавців України, якою  нагороджено колектив Градизької гімназії за значний внесок у розвиток краєзнавчого руху України. Від імені педагогічного та учнівського колективів Алла Петрівна запевнила вчених, що ми й надалі будемо продовжувати краєзнавчо-пошукову роботу, примножувати здобутки краєзнавців. Адже недаремно говориться: хто не знає минулого, той не має майбутнього.
                                              Ольга Оністрат
                                            заступник директора гімназії з
                                             науково-методичної роботи











Немає коментарів:

Дописати коментар