четвер, 10 вересня 2020 р.


Стежинами козацької звитяги
    Останнім часом все дужче в життя школярів входить всеукраїнська дитячо-юнацька військово-патріотична гра «Сокіл» («Джура»). Вона є формою національно-патріотичного виховання дітей та молоді й проводиться з метою виховання громадян-патріотів, захисників державної незалежності та територіальної цілісності України як високоморальних особистостей, які плекають українські традиції, духовні цінності, володіють відповідними знаннями, вміннями та навичками, здатні реалізувати свій потенціал в умовах сучасного суспільства.

      Активними учасниками гри є й учні Градизької гімназії імені Героя України Олександра Білаша. Адже це не лише змістовне дозвілля, а й  популяризація здорового способу життя, активного відпочинку та життя в природі; розвиток навичок туризму, орієнтування та таборування. Градизькі «Побратими» не раз гідно представляли гімназію на районному етапі гри «Сокіл»  (Джура»), а восени 2019 року були учасниками обласної військово-патріотичної гри «Петлюрівський вишкіл», де посіли командне ІІІ місце в змаганні  «Метання навчальної гранати» та І місце в індивідуальному силовому конкурсі  «Підтягування» (Гелеверя Максим).
     Нещодавно рій «Побратими» Куреня імені Героя України Олександра Білаша брав участь у Всеукраїнському онлайн-конкурсі «Відун», а днями долучився до Всеукраїнського онлайн-огляду підсумкових таборувань роїв гри «Джура» у 2020 році.
      Гімназія носить ім’я нашого земляка Олександра Білаша, тож і не дивно, що стартувала команда «Побратими» від свого навчального закладу.   Згідно з маршрутом вшанували пам’ять видатного композитора й поета.  Місцем таборування команда вибрала Градизьке лісництво.
       1-й день був насичений: відкриття, розподіл обов’язків, таборування на місцевості, вечірні стрільби. Хлопці й дівчата намагалися якнайкраще виконувати розпорядження свого наставника Стадніченка О.Г.
      2-й день таборування почався з ранкового підйому, далі - колективні  справи рою, підготовка та проходження смуги перешкод… А яка ж смачна була каша, яку готували за градизьким рецептом.
    Нічний дощ та невелика громовиця ніяк не вплинули на плани 3-го дня: учасники таборування пройшли по  маршруту «Місця бойової слави селища». Дізналися чимало нового про минуле Градизька та його жителів. Побували біля меморіалів загиблим у Другій світовій війні, впорядкували територію біля пам’ятного знака воїну-інтернаціоналісту Павлові Крату, вшанували пам'ять Степана Усса, який загинув під Іловайськом. Спілкуючись із жителями селища, юні козаки довідалися про місце знаходження, а згодом і відшукали могили розстріляних  фашистами військовополонених.
     Завершення таборування рою «Побратими» в рамках всеукраїнської військово-патріотичної гри «Джура» відбулося на горі Пивисі в день Прапора.  Саме тут, біля козацького редута, на найвищій точці лівого берега Дніпра (168 м над рівнем моря) в присутності начальника відділу освіти Глобинської РДА Кулика С.Г., директора Градизької гімназії
Салімон А.П. та заступника директора з виховної роботи гімназії Курила М.О. був піднятий державний прапор України.  
       Переконані, що згадки про ці дні залишаться не лише в світлинах, а й пам’яті назавжди.

                  Заступник директора з виховної роботи гімназії Курило М.Ом

Немає коментарів:

Дописати коментар