вівторок, 28 лютого 2017 р.

Районний семінар учителів художньої культури.

23 лютого у Градизькій гімназії імені Героя України Олександра Білаша відбувся районний семінар учителів художньої культури. Цей навчальний заклад було обрано не випадково, адже гімназія є опорною з естетичного виховання. На це звернула увагу під час відкриття семінару методист РМК Карасьова Н.М. і наголосила на тому, що метою уроків художньої культури є художньо-естетичне виховання учнів, розвиток їхнього духовного світу засобами мистецтва. За своєю суттю художня культура – предмет інтеграційний, тому що вивчає всі види мистецтва в контексті світової історії, регіональних співвідношень, має допомогти молодій людині в осягненні знань, зосереджених в різноманітних творах художньої культури.

Гарне враження на прибулих справили й територія школи, і саме приміщення, яке учителям, учням та їх батькам вдалося зробити максимально комфортним і затишним. Присутні звернули увагу й на  велику кількість квітів не лише в класах, а й коридорах, де якраз квітнуть кали. 
Презентуючи свій навчальний заклад, директор гімназії Салімон А.П. наголосила на тому, що вихованці мають широкі можливості для художньо-творчої самореалізації й духовного самовдосконалення. Над цим постійно працює колектив навчального закладу, намагається створювати всі умови для розвитку індивідуальних творчих здібностей кожної дитини, формувати їх естетичні смаки.
Учасники семінару відвідали урок художньої культури в 9 класі на тему «Храм душі твоєї. Великі європейські стилі архітектури». Про кращі здобутки світового зодчества цікаво розповідала вчитель Соколовська О.Г., а дев’ятикласники доповнювали  її, робили висновки та узагальнення. Урок проведено з використанням інноваційних технологій та вправ. Родзинкою уроку було те, що учнів «будували»  із власних тіл споруди, характерні для кожного архітектурного стилю. Спокійний тон учительки, невимушена атмосфера непомітно перетворили гостей на активних учасників навчального процесу, які з задоволенням сприймали матеріал уроку.
Тісний зв'язок художньої культури з  етнокультурним середовищем, зокрема краєзнавством, відчували учасники семінару протягом усього перебування в гімназії. Незабутнє враження справили на присутніх екскурсії в музеї (а їх у навчальному закладі чотири) та художню студію «Фіалка».
Учителі художньої культури добре знають, як  важливо поєднувати уроки з позаурочною естетико-виховною роботою,  що дає можливість учням усвідомлювати власну причетність до кращих традицій свого народу. Для розвитку самоосвітніх компетентностей вихованці гімназії постійно включаються у різні види пошуково-дослідної роботи, зокрема беруть  участь у роботі Малої академії наук. Учениця 10 класу Орловська Валерія у цьому навчальному році посіла І місце на районному та була учасником обласного етапу конкурсу-захисту наукових робіт саме у секції «мистецтвознавство» і презентувала учасникам семінару дослідження на тему «Композитори Глобинщини ХХ століття» (науковий керівник Соколовська О.Г.). Органічним продовженням захисту наукової роботи став виховний захід «Славлю Глобинщину музикою вічною», під час якого панувала атмосфера гордості за своїх славних земляків, причетності до цілющих творчих джерел. Учасники семінару щиро переймалися усім, що відбувалося на сцені, підспівували виконавцям, адже нікого не могли залишити байдужим твори  наших земляків «Два кольори», «Чорнобривці», «Пісня про рушник». Своєрідним відкриттям для присутніх стала фінальна пісня свята «Пам’яті Білаша», авторами якої є місцевий композитор Ростислав Галаган та заступник директора з науково-методичної роботи Оністрат О.В. Градижчани вкотре продемонстрували згуртованість, творчий підхід. Показовим є і те, що серед виконавців пісень були не лише учні, а й учителі Ковтун О.А. та Курило М.О. Відчувається, що робота по збереженню й популяризації творчих надбань наших земляків добре спланована й ведеться в гімназії систематично.
Учасники семінару щиро дякували колективу гімназії та особисто директору Салімон А.П. та заступнику з НМР Оністрат О.В. за змістовно проведений час та приємні відчуття. Підсумки роботи районного семінару підвела методист РМК Карасьова Н.М.

                                                                       Методист Карасьова Н.М.







Немає коментарів:

Дописати коментар