понеділок, 3 грудня 2018 р.


Наш найдорожчий скарб
      9 листопада в Україні щорічно відзначається свято – День української писемності та мови.  Для нас, учнів і вчителів Градизької гімназії імені Олександра Білаша, цей день особливий.  Мова – той місточок, який єднає між собою різні покоління людей. Вона передається як найдорожчий скарб. А наш святий обов’язок – зберегти й примножити його, опікуватися долею української мови на всіх рівнях її функціонування: глибоко вивчати її, дбати за чистоту власного мовлення в повсякденному житті. Адже рідна мова – мова казок, пісень, землі, трави, шепіт золотого колосся, синього неба й героїчної, нещасної й щасливої історії – усього того, що ми любимо й цінуємо.

    Хочеться слухати розповіді українців  і заслухатися! Але, на жаль, ми ще часто чуємо якісь недоречні, покалічені слова, недбало ставимося до нашої мови.   Як не згадати слова О. Гончара: «Мова – це доля нашого народу, і вона залежить від того, як ревно ми всі плекатимемо».
         Тож ранок  9 листопада почався із привітань усіх присутніх директора гімназії Салімон А.П. зі святом. Алла Петрівна підкреслила його важливість для нашого народу, наголосила на необхідності вивчати й шанувати рідне слово.   Згодом  учні 8-11 класів разом із учителями Верменич Н.Ю,  Торкут Т.І., Нижник Г.Л. приєдналися до тих, хто забажав перевірити, як він знає державну мову, написавши радіодиктант. Тим самим  продемонстрували свою повагу й любов до рідного слова, виявили свою громадянську активність.
        Після уроків в актовому залі гімназії зібралися учні, учителі, батьки, щоб долучитися до українського слова, пісні. Тема заходу, який підготували учителі української мови та літератури Оністрат О.В. та Іванова Т.О. «Чарівний світ пісень В.Івасюка», захопила усіх присутніх. Затамувавши  подих, слухачі насолоджувалися неповторними шедеврами пісенного мистецтва В.Івасюка, який у 60-х роках минулого століття творив нову українську пісню.
Доля мови, як і нашої країни, залежить від нас усіх. Тож вболіваймо, вірмо в її чарівну силу, адже вона того варта!
                                                                                    Литовченко Алла,

                                                                                  педагог-організатор гімназії









Немає коментарів:

Дописати коментар