четвер, 4 березня 2021 р.

 

Життя між звуками й словами 

(до 90-річчя Олександра Білаша)

    Серед плеяди талановитих композиторів чільне місце  займає наш земляк Олександр Білаш.  Це класик української пісні, видатний  композитор, народний артист СРСР, лауреат Національної премії імені Т. Шевченка, лауреат Державної премії імені В. Вернадського, Герой України, кавалер ордена Миколая Чудотворця, Голова Київської спілки композиторів, громадський та мистецький діяч, автор майже 400 пісень, частина яких давно вважається народними. Митець ще за життя отримав «всесоюзне» і, що найголовніше, всенародне визнання й справжню популярність. Його творчий доробок складається з опер, оперет, симфонічних та камерних творів, музики до численних кінофільмів, пісень… Значно менше відома ще одна грань його таланту – поезія. Творець красивих мелодій, біль­шість із яких давно стали народними, у віршах постає перед нами то тонким ліриком, то вдумли­вим співрозмовником, чиє щире душевне слово однаково зрозуміле й сивій людині, і малій дитині, то дошкульним і безком­промісним сатириком, а то філософом, глибину думки якого нам належить збагнути.

         Із 2002 року Градизька гімназія носить ім’я нашого славного земляка. Ще за життя він дав нам це право. Гімназія на чолі з директором Салімон Аллою Петрівною робить усе, щоб бути гідними носити його ім’я: створено літературно-меморіальний музей Олександра Білаша, постійно проходять екскурсії, заходи, присвячені життю та творчості митця. Ми підтримуємо тісні зв’язки з Олесею Олександрівною, яка багато робить для популяризації творчої спадщини батька.

        6 березня 2021 року мистецький світ України відзначатиме 90-ту річницю від дня народження О.І.Білаша.  Ми також готувалися до цієї визначної події. Учні мали змогу ще раз насолодитися соковитими поезіями О.Білаша, перегорнути сторінки життя та творчості цієї непересічної особистості. І безумовно, в ці березневі дні не могли не звучати пісні Олександра Івановича, які виконували й учні, і вчителі.  І хоч Олександра Івановича давно немає з нами, він живе у нашій пам’яті й серцях.










Немає коментарів:

Дописати коментар